Išmok Plaukti
📊

2021 sporto projekto rezultatai

Didžioji dauguma užsirašančių į plaukimo pamokas kaip savo tikslą įsivardina gerą savijautą vandenyje. Žmonės nori nebijoti plaukti, maudytis, nori bandyti naujas veiklas vandenyje. Trumpai tariant - jausti visišką laisvę.
Problema tik ta, kad besimokant saugioje baseino aplinkoje, kur šiltas bei skaidrus vanduo, aiškiai pažymėtos linijos ir treneris ar gelbėtojas virš galvos, neišmokstama tvarkytis su rimtesnėmis stresinėmis situacijomis.
Todėl planuojant šio projekto veiklas, norėjosi pradedančiuosius suaugusiuosius plaukikus paskatinti peržengti savo ribas dar labiau. Birželį 2021 m. startavo pirmoji, o 2022 m. - antroji 8 asmenų grupės, kurios 3 mėnesius turėjo reguliarias fizinio aktyvumo pratybas vandenyje pagal veiklą “Gylis, aukštis ir kitos fantazijos”. Pirmoji ir pagrindinė veiklų dalis buvo reguliarios treniruotės ežere. Pradžia nebuvo iš lengvųjų, nes didžioji dauguma dalyvių bijojo tolti nuo kranto, prie kuriuo ir taip buriavosi masės poilsiautojų. Dažniausiai dėl to žmonės ir nemėgsta plaukioti atviruose vandens telkiniuose.
Tačiau su patirtimi, stiprėjančiais įgūdžiais ir didėjančia drąsa dalyviai ne tik pradėjo plaukti už plūdurų, bet sugebėjo perplaukti Gėlužės ežerą (~500 m.), o kai kurie nuplaukė tiek pirmyn, tiek atgal (~1 km). Kad plaukikai jaustųsi drąsiau ir būtų gerai matomi, naudojomės sporto projekto dėka įsigytomis plūdėmis. Jos buvo naudingos ne tik plaukiant, bet ir šokinėjant į vandenį. (Žiūrėti video.)
Video preview
Baimių įveikimo akimirka plaukimo treniruotėse
 
Šie pasiekimai įgudusiems plaukikams gali neatrodyti labai įspūdingi, tačiau žmonėms, kurie bijojo nesiekti dugno, atsidurti atviroje erdvėje, plaukti šalia, o kartais net liečiant ežero žoles, tai milžiniškas baimių nugalėjimas.
Antroji sporto šaka, į kurią gilinosi dalyviai, tai šuoliai į vandenį. Didžioji dauguma traumų vandenyje įvyksta dėl šuolių, todėl mums buvo svarbu, kad dalyviai suprastų, kodėl taip vyksta, kaip išvengti traumų ir svarbiausia, kaip nebijoti, kad esant būtinybei, nebūtų baimės šokti į vandenį.
Pirmieji kartai šuoliuose 2022 m.
Trečioji pasirinkta veikla vandenyje buvo plaukimas vandenlente. Ši ekstremali vandens sporto šaka tampa vis labiau populiaresnė tarp vilniečių ir vis daugiau žmonių nori ją išbandyti. Deja, dauguma nebūna pasiruošę toms netikėtoms nosies skalavimo situacijoms ir labai smarkiai išsigąsta. Kartais tai baigiasi tokia stipria baime, kad žmogus išvis nenori lipti į vandenį.
Visos veiklos buvo suplanuotos taip, kad po šių 3 mėnesių dalyviai labai gerai jaustųsi vandenyje. Nebijotų netikėtų situacijų. Tvarkytųsi su kylančia panika.
Savo įspūdžiais ir pamokomis pasidalino ir viena iš dalyvių:
 
Akimirka iš vandenlenčių treniruočių 2021 m.
Akimirka iš vandenlenčių treniruočių 2021 m.
“Šiemet buvo pirma vasara kuomet plaukiau ežere ir mėgavausi vandeniu (nebegalvojau koks gylis), miškais, kuriuos matau aplinkui. Kiekvienas plaukimas atvirame vandenyje man buvo meditacija. Iki meditacijos lygio buvo nueitas nemažas kelias, todėl svarbiausi dalykai prisiminti:
  1. Bus gerų treniruočių, ir bus tokių, kur jausiesi nevykėliu, ir “kad na man tai niekada nesigaus”. Gausis, jei ne šiandiena, tai kitą kartą ar už mėnesio.
  1. Jei kažko bijai, įsivardink konkrečiai ko, nes kartais bijome dėl bijojimo (tai buvo mano šios vasaros AHA momentas).
  1. Bandyti kuo daugiau dalykų ir eksperimentuoti. Šiemet taip gerai sutapo, kad po šuolių treniruočių baseine, sekančią savaitę sekė pirma wakeboardinimo patirtis ir pirmą kartą aš nebijojau, nes žinojau, kad krisiu, o kadangi jau buvau patyrusi koks yra jausmas, kai vanduo skalauja sinusus, baisu nebuvo.”

notion image
8 gyvi susitikimai žygiuose
Šaltuoju laikotarpiu skatinome dar daugiau dalyvių išnaudoti gamtą fizinio aktyvumo palaikymui ir kartu susitikti edukaciniuose žygiuose. Žygių tikslas buvo ne tik aktyviai praleisti laisvalaikį, bet ir įsivertinti fizinio aktyvumo pasiekimus po teminių on-line treniruočių. “Aktyvus kasdien” veikla siekėme sukurti kasdienių mankštų planą, kurias lengvai galėtumėte atlikti kur bebūtumėte. Tad pasinaudokite sukurta nuostabia fizinio aktyvumo programa temomis: mobiluma, jėga, koordinacija, ištvermė, lankstumas, pusiausvyras, liemens stabilumas. Visus video įrašus galite rasti Facebook grupėje “Aktyvus kasdien”, o savo pasiekimų dienoraštį galite parsisiųsti iš čia.

Dėkoju Sporto Rėmimo Fondui už suteiktas galimybes kurti nuostabias fizinio aktyvumo programas, skatinti žmones būti aktyviais ir draugauti su vandeniu.
SRF suteiktas finansavimas: 7248,60 EUR
Nemokamai projekte fiziškai dalyvavo 66 suaugę ir 6 vaikai, buvo suburta virš 150 on-line narių bendruomenė, prie kurios galite jungtis ir dabar!
Daugiau informacijos: Irena Čeilutkė
irena@ismokplaukti.lt
badge